Voor en door jong en oud - voldoening

zaterdag, mei 1, 2021

Schrijf je in op de nieuwsbrief:

De Stuyverij
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Laat hier je e-mailadres na.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Getuigenis Broedplek Oostkamp

Met dank aan de steun van de provincie West-Vlaanderen kan de Stuyverij de broedplek-methode uittesten op twee anderen plekken: Roeselare en Oostkamp. Aan het woord in dit artikel is Nathalie, buurtbewoonster en betrekker in de broedplek in de Oostkampse wijk Nieuwenhove.

Nathalie: “Dankzij de samenwerking tussen de Stuyverij, de provincie en de gemeente Oostkamp heb ik de kans gekregen om mee vorm te geven aan een broedplek in onze wijk Nieuwenhove . Huisvestingsmaatschappij Vivendo heeft hiervoor 2 huizen ter beschikking gesteld van waaruit we allerlei projecten en mensen kunnen samenbrengen en ook nieuwe initiatieven kunnen opstarten. Vzw De Batterie is in maart van dit jaar al gestart met een filmproject vanuit dit buurthuis en draagt eind oktober (figuurlijk) de sleutels over aan de kerngroep van het buurthuis waarvan ik deel uit maak.”

“Een broedplek is voor mij een plaats waar mensen komen om zichzelf te ontdekken, om ideeën te laten groeien en bloeien, waar mensen en initiatieven samen gebracht worden.

Een plek waar iedereen welkom is en zich ook zo voelt! Ook de broedplek zelf moet kunnen groeien, samen met de mensen die er gebruik van maken. Voor mij mag en kan het doel van de broedplek niet vastgelegd worden maar moet die evolueren met de wensen en de noden van de gemeenschap.”

Het is een onbekend iets voor de buurtbewoners, zo’n broedplek. De werkwijze van de Stuyverij gebeurt organisch, om de authenticiteit van de buurt in de broedplek te kunnen terugvinden. Zo een plek waar vanalles kan en mag, dat zorgt voor leven in de brouwerij. De nood aan ruimte in de wijk was zodanig hoog dat er direct heel wat initiatieven hun weg zochten naar het huis. Rollen en verantwoordelijkheden moeten uitgeklaard worden, en daarmee gaan ook enkele onvermijdelijke conflicten gepaard waar open moet over gecommuniceerd worden. De Stuyverij heeft hierin een rol van coach. Omdat het nog maar de opstart is van de plek, heeft Nathalie zelf nog niet direct zicht op de impact van het project. Al is haar persoonlijke verhaal een perfecte illustratie van wat we willen bereiken.

Nathalie: “Voor mij persoonlijk geeft dit project mij de kans om zelf te groeien en meer betekenis te geven aan mijn leven. Door ernstige rugproblemen ben ik al enkele jaren thuis en initiatieven als dit geven mij de kans om mij nuttig te maken op een manier die ik lichamelijk aankan. Ook mentaal is het een enorme verrijking, het geeft mij zeer veel voldoening om mensen samen te brengen, projecten op te starten. Eigenlijk een droom die uitkomt waarvan ikzelf niet wist dat ik die had!”

“Dankzij het traject met de Stuyverij heb ik niet enkel de kans gekregen om mijn al bestaande projecten (met het wijkcomite , Nieuwenhove Leeft) verder uit te breiden maar ben ik ook zelf gegroeid.  Ik heb een andere kijk gekregen op bepaalde situaties en ook de tools meegekregen om deze ook anders te benaderen. Hierdoor voel ik me vooral ook veel rustiger als persoon! Dit is wat mij ook het meest bijblijft van deze ervaring.”

“Mijn droom om in de broedplek te verwezenlijken ....... ik heb zoveel dromen en ideeën maar ik wil vooral dat men de weg naar de broedplek vindt! Het al dan niet slagen van elk individueel project is voor mij van minder belang. Ik denk zelfs dat ook het falen van projecten hoort bij het groeiproces maar de initiatieven moeten vooral kunnen blijven ontstaan en groeien samen met de buurt en zijn bewoners.”

De Stuyverij biedt vanaf het voorjaar van 2018 een traject aan voor ondernemende burgers, sociale organisaties en bedrijven die zelf een broedplek willen opstarten.

Inschrijven kan vanaf 1 oktober. Meer info: [email protected]

Send a friend