Voor en door jong en oud - voldoening

zaterdag, mei 1, 2021

Schrijf je in op de nieuwsbrief:

De Stuyverij
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Laat hier je e-mailadres na.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Daphne Muylle interviewde deze week Marijke Cornelis van de diversiteitsacademie voor ons:

Een nieuwe maand, een frisse nieuwsbrief, een kersverse Bestuyver.

Opnieuw een skype (oeps, slechte verbinding) / telefoongesprek met een straffe madam, Marijke Cornelis.

En opnieuw een heel inspirerend verhaal, waarin deze keer ‘verbinden’ voorop staat.

Marijke, jij bent de vrouw achter de Diversiteitsacademie.

Vooraleer we daar dieper op ingaan, zou ik de lezer graag laten kennismaken met Marijke zelf. Bij deze, kan je ons iets over jezelf vertellen?

Ik ben een vierenveertigjarige alleenstaande mama van twee zonen. Brecht en Robbe zijn al vrij grote jongens, met name zestien en dertien jaar oud. Ik ben graag creatief bezig met naald en draad en met alles dat met textiel te maken heeft. Ook tuinieren - we wonen op het platteland in Hansbeke- en lezen doe ik heel graag. Niettemin kom ik weinig toe aan deze hobby’s, gezien mijn werk heel veel tijd opslorpt. Mijn werk is echter mijn grote passie en is bijgevolg heel belangrijk voor mij.

Dat brengt ons naadloos bij de volgende vraag. Marijke, jij bent al lang aan het bouwen aan de Diversiteitsacademie. Kan je ons kort een beeld geven van waar de diversiteitsacademie voor staat en de weg die je daarin afgelegd hebt?

In 2012 richtte ik al mijn eigen praktijk op en sinds januari dit jaar ben ik opgestart onder de huidige naam, de Diversiteitsacademie. Het was reeds lang een droom om voor het zelfstandig statuut te kiezen en mijn eigen koers te kunnen varen. Ik ben heel gepassioneerd door mijn werk en ik ben ook wel een tikkeltje eigenzinnig. Vandaar de keuze om op zelfstandige basis aan de slag te gaan. Ik studeerde af in de vergelijkende cultuurwetenschappen. Ik ben gebeten door culturen en diversiteit en ik wil vooral verbinding creëren binnen die culturele diversiteit. Ik ben ervan overtuigd dat we vanuit die verbinding nieuwe antwoorden zullen vinden voor de actuele uitdagingen op vlak van duurzaamheid. Ik treed vooral op als coach, trainer en procesbegeleider, waarbij ik mensen dichter bij elkaar breng en beter laat samenwerken. Zo hoeft diversiteit geen obstakel te zijn, maar kan het integendeel een bron van kracht en creativiteit worden.

Deze zomer heb ik een tool ontwikkeld om die verbinding in diversiteit tot stand te brengen, namelijk het Diversiteit & Inclusie Kompas. Het is als een navigatie - instrument naar een inclusieve organisatie, waarin iedereen zijn plaats vindt, talenten optimaal worden benut en elke klant een kwaliteitsvolle dienstverlening krijgt. Het omvat acht sleutels naar verbinding. Als je daarmee aan de slag gaat, krijg je meer en meer verbinding en wordt de meerwaarde van diversiteit zichtbaar.

In de workshop die ik binnenkort geef (meer info en de link naar de workshop vind je onderaan het interview) leer ik mensen om deze sleutels naar diversiteit en inclusie in hun professionele context toe te passen in hun 1-op-1 contacten, in de aansturing van hun team en in het beleid van de organisatie.

Waaruit haal je het meeste voldoening in jouw job?

Mensen kunnen deblokkeren en hen opnieuw op weg zetten. Ik werk vanuit waardering voor de oplossingen die mensen zelf al ontwikkeld hebben en probeer daar een aantal elementen aan toe te voegen, zodat er nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden. Als dat lukt, dan geeft dat een heerlijk gevoel.

Wat is voor jouw de grootste uitdaging de komende periode?

Mezelf goed zichtbaar maken en beter in de markt zetten, opdat ik meer aansluiting zou vinden in het bedrijfsleven. Tot nu toe heb ik vooral de social profit bereikt en dat zou ik graag uitbreiden.

Welke betekenis heeft De Stuyverij in dit alles voor jou?

Ik kende de Stuyverij al een tijdje en vond het een inspirerend project. Toen ik onlangs op zoek ging naar een workshopruimte in Kortrijk heb ik effectief de stap gezet naar hen. Eline vertelde mij over het groeitraject. Daar zag ik een mooie opportuniteit in om extra ondersteuning te krijgen bij de uitbouw van mijn praktijk. Ik breid op die manier ook mijn netwerk uit en kan mijn isolement wat doorbreken. Als zelfstandige zonder team werk je namelijk vaak alleen en heb je niet altijd iemand om een idee aan af te toetsen of over je twijfels te vertellen; dat is soms moeilijk. Een groeitraject biedt daar een antwoord op.

Je bent nu ook zelf Bestuyver geworden; wat houdt dat vooral in voor jou?

Dat ik deelneem aan de co-werklabs die op tweewekelijkse basis doorgaan in De Stuyverij en dat ik me daar actief voor inzet. Ik wil proberen om inspiratie te bieden bij de vragen en projecten van de andere deelnemers en ik doe zelf ook inspiratie op.

Stel dat ook jij één dag over een superpower zou beschikken, welke ‘be – stuyvende’ acties zou jij dan ondernemen?

(Zonder aarzelen) Ik zou de wereld rondvliegen, alle grote wereldleiders bij elkaar zetten en hen in een soort van verbindende dialoog brengen. Ik zou het gesprek heroriënteren, in plaats van ‘wie dat er gelijk moet krijgen en wie dat er de baas is’, naar ‘hoe gaan we het hier samen oplossen’?  En ‘hoe werken we aan de vier p’s (profit, planet, peace en people), opdat iedereen een goed leven kan leiden’?

Het vlugge-vraagjesrondje

Dit zorgt altijd voor een brede glimlach op je gezicht

Een onverwachte ontmoeting met een klein diertje (of zelfs een groter dier) tijdens een wandeling in de natuur.

Dit vind je naaste omgeving heel typerend voor jou

Dat ik een doorzetter ben, een sterke vrouw, iemand die risico’s durft nemen en die probeert om altijd uit te gaan van het goede.

Van deze slechte gewoonte zou je graag af willen

Slordig zijn, niet goed kunnen opruimen.

Dit wil je al heel lang heel graag eens doen

Een trektocht maken in de Schotse Hooglanden.

Wie is jouw grootste supporter

Mijn jongste zoon Robbe, die is heel betrokken.

Zelf word je vooral geïnspireerd door

Mensen die proberen om verbindingen te maken, zoals de Obama’s, de Dalai Lama, Nelson Mandela.

Dit is jouw ultieme anti-stressmiddel

Gaan wandelen. En zeggen tegen mezelf: ‘Rustig blijven, een olifant eet je hap per hap.’

Deze persoon zou je willen meenemen op dagtocht in de bergen

Michelle Obama

Welk compliment doet jou op wolkjes lopen

‘Daar heb ik nu echt iets aan gehad, je hebt me echt vooruit geholpen.’

Een dag is voor jou niet compleet zonder

De dag begint pas goed na een verkwikkende douche.

Wat is jouw levensmotto

Ga voor je dromen en leef voor datgene waarvan je bloed sneller gaat stromen. Volg je passie. En blijf trouw aan jezelf.

Bedankt Marijke voor dit boeiende relaas. Ik wens je alvast het allerbeste bij het verder uitbouwen van je praktijk en uiteraard ook als Bestuyver.

Meer lezen / Marijke contacteren?  

http://www.diversiteitsacademie.be/

https://www.facebook.com/diversiteitsacademie

https://www.linkedin.com/in/marijke-diversiteitsacademie/

Meer leren over verbinding maken bij culturele verschillen adhv het diversiteit – en inclusiekompas?

Volg dan zeker deze workshop: http://www.diversiteitsacademie.be/aanbod/atelier/

En check zeker ook dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qsw3dRsrXnU

Send a friend