Voor en door jong en oud - voldoening

zaterdag, mei 1, 2021

Schrijf je in op de nieuwsbrief:

De Stuyverij
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Laat hier je e-mailadres na.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Exact een jaar geleden werd ik met m’n neus in de bloemen gedrukt door m’n vorige werkgever. Na ruim 8 jaar bij een ngo voor kinderrechten te hebben gewerkt (indien je een mooi project wilt steunen dan is dit een aanradertje: www.kiyo-ngo.be), was het tijd voor … niks doen. Maandenlang lag ik in de zon in het gras. Ik probeerde wel te solliciteren, maar dat ging moeizaam. Ik voelde me volledig uitgeblust en wist niet wat ik wou. Ik wist wél wat ik niet wou.

Ik wou niet in een organisatie of bedrijf werken waar ik me geremd voel en mezelf niet kan zijn, waar ik moet opboksen tegen verlammende regelgevingen en procedures, waar gefocust wordt op waar ik niet goed in ben en m’n talenten niet worden gestimuleerd, waar controle en argwaan het halen van solidariteit en vertrouwen, waar in vergaderingen oeverloos wordt gedebatteerd over efficiëntie, waar het verkrijgen van subsidies een pyrrusoverwinning betekent ten koste van de organisatiewaarden en waar ik meer energie aan geef dan terugkrijg.

Ik zag - en zie - zoveel mensen rond me heen die ontzettend getalenteerd zijn maar met een burn-out te kampen hebben. Allemaal mensen die meer dan voldoende talent in zich hebben om de wereld naar een hoger  niveau te tillen maar die helaas worden beknot door logge organisatieculturen en systemen waarin er met de allerbeste bedoelingen personeel wordt opgeleid om hun zwakke punten aan te pakken terwijl de talenten zelf worden verwaarloosd en aan kracht inboeten. Het gevolg is een spiraal van opboksen tegen de hoge verwachtingen die gecreëerd worden waardoor het geloof in eigen kunnen steeds minder wordt.

In het begin van de zomer vorig jaar zat ik bij een vriendin en vroeg ze me wat m’n “sunshine job” zou zijn. Ze gaf me een groot wit blad. Waar word ik blij van? Ik begon een mindmap. Ik wou in een inspirerende werkomgeving werken waar bottom-up wordt gewerkt, waar mensen van allerlei ‘pluimage” met elkaar in contact worden gebracht, elkaar versterken en inspireren, waar er een focus is op mensenrechten, waar er een gevoel van samenhorigheid is, waar ik een intellectuele uitdaging heb en oh ja, een internationale touch zou wel fijn zijn. En nu ik toch bezig ben, humor, laat er humor zijn!

Om een verhaal kort te maken. Begin januari begon ik als projectcoördinator van Cokido bij De Stuyverij. De gelijkenissen met m’n sunshine job zijn allesovertreffend. De job omhelst alle criteria die ik had opgesomd maar het is veel meer dan dat. Er heerst een organisatiecultuur waarin ik helemaal kan aarden. Nu, bijna drie maanden later, vraag ik me af wat De Stuyverij zo uniek maakt. Wat zorgt ervoor dat een job energie geeft en grenzen doet verleggen zonder er ‘s nachts van wakker te liggen? Wat zorgt ervoor dat je op maandagochtend vrolijk fluitend op een grauw en kil perron staat te wachten op de pendeltrein?

Drie woorden: focus op talenten.

Bij De Stuyverij wordt gefocust op waar je goed in bent en daardoor ga je veel meer in jezelf geloven en ga je dingen beginnen doen waarvan je dacht dat je die niet kon. Falen wordt gezien als een kunst in een wereld vol perfectionisme. Maar het falen is enkel mogelijk wanneer er een veilige omgeving is waarin mensen zich kwetsbaar kunnen opstellen, waarin er een open communicatie is, waarin oprecht naar elkaar wordt geluisterd en waarin opmerkingen niet persoonlijk worden genomen maar net gezien worden als groeikansen. “Problemen” worden niet gezien als problemen maar als uitdagingen waar opnieuw kansen in schuilen. Het houdt het team dynamisch, innovatief en creatief.

Het team kan zichzelf zijn in De Stuyverij. We ‘spelen’ geen rol en weten wat elkaars rollen zijn, wat elkaars talenten en zwakke punten zijn en in plaats van elkaar hierop af te rekenen, ondersteunen we elkaar en focussen we op waar we wél goed in zijn. Opvallend hierbij is dat er met een vlakke structuur wordt gewerkt waarin iedereen duidelijke verantwoordelijkheden heeft. De hiërarchie ontstaat op een organische manier. We werken niet met een leider maar wel via leiderschappen die iedereen in zich draagt, net omdat onze talenten worden naar voor gebracht. Het team werkt dus zelfsturend en dat werkt uiteraard alleen maar wanneer er vertrouwen is. Er wordt weinig tijd besteed aan vergaderingen. In plaats daarvan wordt er een ruimte gecreëerd om te reflecteren over bepaalde uitdagingen en zijn beslissingen heel erg no nonsense. Wanneer het duidelijk is dat een bepaald onderwerp geen meerwaarde heeft, wordt er ook geen tijd of energie aan verspild, voor ideeën waar we wél veel kansen in zien, nemen we snel en concrete acties, mee dansend en inspelend op wat in de samenleving leeft.

De Stuyverij wilt dat er meer work-life balance is voor iedereen en die work-life balance begint in eerste plaats in de Stuyverij zelf waar zelden een dag voorbij gaat waarop niet wordt gelachen en waar tijd wordt gemaakt voor de persoonlijke situatie van ieder van ons.

Indien je ook wil proeven van deze inspirerende en stimulerende en ook wel heel amusante werkomgeving, dan kan dat. Iedere twee weken organiseren we een co-worklab waar je zelf met je idee of uitdaging hoe klein of groot ook kan komen om te zien wat er verder mee gedaan kan worden. The future is yours!

Send a friend